Tort bezowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zawsze miałam problem co zrobić z białkami, a teraz mi brakuje białek zostają żółtka. Tort bezowy bardzo zasmakował mojej rodzinie i teraz mam tylko prośby o przygotowanie . Polecam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki

    Bezy

    600 ml białek (2 x 300 ml)
    60 dag cukru (2 x 30 dag)
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit (tylko do jednej bezy)
    10 g margaryny Kasia do wysmarowania papieru do pieczenia

    Krem

    500 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru Kupiec
    4 śmietan fix Dr Oetkera
    1 czekolada gorzka

    Masa wiśniowa

    1 duży budyń śmietankowy Winiary
    500g mrożonych wiśni lub konfitura z wiśni
    3 łyżki cukru
    2 łyżki żelatyny Winiary

    Dekoracje

    truskawki
    kiwi
    pomarańcza
    winogrona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort   bezowy 1. Wykonanie
    Pierwsza beza:
    Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, orzechy włoskie mielone, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną . Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.


    Druga beza:
    Do miski wlewamy drugą połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, 1 łyżkę skrobi ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.

    Przygotowanie masy wiśniowej
    Do garnka wkładamy konfiturę wiśniową lub mrożone wiśnie, zagotowujemy dodajemy budyń i żelatynę.
    Przygotowanie kremu
    Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix ,startą na dużych oczkach czekoladę

    Grande Finale :)
    Na paterę kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę wiśniową, bitą śmietanę z czekoladą, przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem, na wierzch kładziemy świeże owoce.

Porady

Przed podanie należy schłodzić tort na min 2 godziny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować