Tort bezowy

  • wyświetlono: 562 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zawsze miałam problem co zrobić z białkami, a teraz mi brakuje białek zostają żółtka. Tort bezowy bardzo zasmakował mojej rodzinie i teraz mam tylko prośby o przygotowanie . Polecam

22046683_10214433863502243_8758974175629932867_n
  • 120min

Składniki

Składniki

Bezy

600 ml białek (2 x 300 ml)
60 dag cukru (2 x 30 dag)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit (tylko do jednej bezy)
10 g margaryny Kasia do wysmarowania papieru do pieczenia

Krem

500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru Kupiec
4 śmietan fix Dr Oetkera
1 czekolada gorzka

Masa wiśniowa

1 duży budyń śmietankowy Winiary
500g mrożonych wiśni lub konfitura z wiśni
3 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny Winiary

Dekoracje

truskawki
kiwi
pomarańcza
winogrona

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy

  • tort   bezowy1. Wykonanie
    Pierwsza beza:
    Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, orzechy włoskie mielone, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną . Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.


    Druga beza:
    Do miski wlewamy drugą połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, 1 łyżkę skrobi ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala.

    Przygotowanie masy wiśniowej
    Do garnka wkładamy konfiturę wiśniową lub mrożone wiśnie, zagotowujemy dodajemy budyń i żelatynę.
    Przygotowanie kremu
    Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix ,startą na dużych oczkach czekoladę

    Grande Finale :)
    Na paterę kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę wiśniową, bitą śmietanę z czekoladą, przykrywamy drugą bezą smarujemy kremem, na wierzch kładziemy świeże owoce.

Porady

Przed podanie należy schłodzić tort na min 2 godziny

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortkomuniaimieninyurodziny jubileusz rocznica
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0h0gso6

Dodane przez: Mniam1

Tort bezowy ze śliwkami

Blaty bezowe przełożone śliwkowym...

Kawowy tort bezowy

Dodane przez: palinos

Kawowy tort bezowy

Ten lekki, pyszny tort składa się...

Pijany tort bezowy

Dodane przez: Kloruś

Pijany tort bezowy

Przepyszny tort bezowy z kremowym...

tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: mariosylwia

Tort bezowy z truskawkami

:-) Gorąco polecam ten tort bezowy...

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

Dodane przez: gabrielanajder

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

PYSZNY DELIKATNY TORT BEZOWY WYŚMIENITY...

Tort Bezowy z truskawkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Tort Bezowy z truskawkami

Deser, który znika w ekspresowym...