Tort Bezowo - Kawowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwaga - przepełniona słodycz. Zostaliście uprzedzeni!!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaty bezowe:
    6 schłodzonych białek
    250 g cukru - pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Krem:
    250 g schłodzonego serka mascarpone
    250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej / rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić/
    2 łyżeczki cukru - pudru

Tort bezowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty bezowe
    Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować okrąg o średnicy 20cm, ja przygotowałam sobie trzy blachy, na każdej narysowałam po jednym okręgu. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru - pudru. na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na papier z narysowanymi kołami ale oczywiście już na blasze. Piec w rozgrzanym do 140*C piekarniku przez 1 godzinę /piekłam trzy blaty na raz z włączonym termoobiegiem/. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i zostawić tak do wystygnięcia.

    Krem kawowy
    Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżeczce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można podawać od razu, przechowywać w lodówce.
  • 2. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy