1.Biszkopt okrągły:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Po ubiciu dodać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy o średnicy 24 cm. Piec na złoty kolor.
2.Biszkopt w formie na babkę:
Ciasto zrobić jak w poprzednim przepisie i przełożyć do formy na babkę.
3.Masa malinowa:
Maliny przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się ziarenek. Masło ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Stopniowo do masy maślanej dodawać przetarte maliny.
4.Masa kokosowa:
Mleko zagotować. Wsypać wiórki kokosowe i na małym ogniu gotować około 5-7 min. Należy uważać, żeby się nie przypaliły. Wystudzić. Masło ubić z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać wystudzone wiórki kokosowe z mlekiem.
5.Poncz:
Zagotować wodę. Rozpuścić w niej cukier. Dodać sok z cytryn i pomarańczy. Wystudzić.
6.Wykonanie:
Biszkopt okrągły przekroić na pół. W środku każdego wyciąć kieliszkiem okrąg. Biszkopt w formie na babkę przekroić na 3 części. Każdy blat biszkoptowy nasączyć ponczem.
Przełożenie tortu: biszkopt okrągły - 1/2 masy kokosowej - biszkopt okrągły - 1/4 masy malinowej - biszkopt w formie na babkę - dżem porzeczkowy - masa kokosowa - biszkopt w formie na babkę - masa malinowa - biszkopt w formie na babkę.
Posmarować brzegi masą. Do otworu w torcie włożyć lalkę Barbie. Pozostałą masę malinową przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować suknię lalki.
Porady
Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej przed podaniem.
Komentarze