Tort Barbie

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.

Ten tort zrobiłam dla mojej siostry na 7 urodziny. Jest dość pracochłonny, ale warto Karolinka była zachwycona!

  • 3 godz.

Składniki:


  • Biszkopt okrągły:
    4 jajka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Biszkopt w formie na babkę:
    4 jajka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa malinowa:
    0.5 kg malin
    1 szklanka cukru pudru
    400 g masła

    Masa kokosowa:
    250 g wiórek kokosowych
    250 g masła
    0.5 szklanki cukru pudru
    0.5 szklanki mleka

    Poncz:
    2 szklanki wody przegotowanej
    4 łyżki cukru
    sok z 2 cytryn
    sok z 1 pomarańczy

    Dodatkowo:
    słoiczek kwaśnego dżemu (np: porzeczkowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt okrągły:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Po ubiciu dodać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą okrągłej formy o średnicy 24 cm. Piec na złoty kolor.


  • 2. Biszkopt w formie na babkę:
    Ciasto zrobić jak w poprzednim przepisie i przełożyć do formy na babkę.

  • 3. Masa malinowa:
    Maliny przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się ziarenek. Masło ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Stopniowo do masy maślanej dodawać przetarte maliny.

  • 4. Masa kokosowa:
    Mleko zagotować. Wsypać wiórki kokosowe i na małym ogniu gotować około 5-7 min. Należy uważać, żeby się nie przypaliły. Wystudzić. Masło ubić z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać wystudzone wiórki kokosowe z mlekiem.


  • 5. Poncz:
    Zagotować wodę. Rozpuścić w niej cukier. Dodać sok z cytryn i pomarańczy. Wystudzić.
  • 6. Wykonanie:
    Biszkopt okrągły przekroić na pół. W środku każdego wyciąć kieliszkiem okrąg. Biszkopt w formie na babkę przekroić na 3 części. Każdy blat biszkoptowy nasączyć ponczem.
    Przełożenie tortu: biszkopt okrągły - 1/2 masy kokosowej - biszkopt okrągły - 1/4 masy malinowej - biszkopt w formie na babkę - dżem porzeczkowy - masa kokosowa - biszkopt w formie na babkę - masa malinowa - biszkopt w formie na babkę.
    Posmarować brzegi masą. Do otworu w torcie włożyć lalkę Barbie. Pozostałą masę malinową przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować suknię lalki.

Porady

Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować