Tort Barbie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Naprawdę pozytywnie zaskoczy gości.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    6 jajek
    lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA ŚMIETANOWA:
    1 litr śmietany kremówki 30 lub 36%( lub gotowa masa śmietankowa w proszku)
    6 łyżek cukru pudru
    3 płaskie łyżki żelatyny
    barwnik różowy, pomarańczowy
    DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
    3 łyżki wódki, łyżeczka kwasku cytrynowego, woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort barbie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką .W międzyczasie dodać wodę. Przełożyć masą tort.
    Na środku tortu ustawić babkę. (Moja babka była pieczona w formie o średnicy 24cm, a tort w tortownicy o średnicy 26cm. Tort ścięłam delikatnie z góry, dopasowując go do babki, a dół pozostawiłam bez zmian tak, aby całość przypominała stożek).
    Przygotować lalkę Barbie. Najlepiej rozebrać ją całą i owinąć (od biustu w dół) kilkakrotnie, szczelnie w folię aluminiową, aby nie pobrudziła się od masy i ciasta. Ręce lalki podnieść do góry. Lalkę wsadzić do środka babki i wcisnąć w tort tak, aby lalka była schowana w cieście od pasa w dół.Całość ozdobić dowolnie( ja użyłam rękawa z małym otworkiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować