Tort bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy
z cukrem, dodajemy żółtka.
Orzechy mielimy. Mieszamy
z mąką, bułką i proszkiem,
a następnie z masą jajeczną.
Pieczemy w tortownicy (śr. 26 cm) 20 minut w 180 °C. Studzimy.
Przekrawamy na 2 placki.
2.Beza: białka ubijamy z cukrem.
Bakalie siekamy, mieszamy
z mąką i pianą. Pieczemy 2
placki (śr. 26 cm) po 20 minut
w temp. 180 °C. Studzimy.
3.Masa: 1 l mleka zagotowujemy
z cukrami, wlewamy resztę
mleka wymieszanego z mąkami,
żółtkami i budyniami. Mieszając,
zagotowujemy. Studzimy.
Ucieramy z masłem.
5.Spód biszkopta smarujemy
1/4 masy, układamy placki bezowe
przełożone 1/4 masy, wykładamy
1/4 masy i 2. biszkopt.
Dekorujemy resztą masy z kakao,
różami i listkami.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny
● Słodycz ciasta możemy lekko złamać, dodając do masy sok z 1/2 cytryny.
Komentarze