Wymaga trochę pracy ale naprawdę warto nie tylko dla walorów smakowych ale dla samych słów, które ja usłyszałam od mojego synka "moja królewno, jest cudowny".
Składniki:
Składniki na krem:
500ml kremówki
1/2 kg sera mascarpone
250 gr trufli lub czekolady truflowej
2 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
Dodatkowo:
biszkopt czekoladowy o średnicy co najmniej 24 cm (przekroić na 3spody)*
3/4 szklanki musu truskawkowego (truskawki+cukier zmiksować blenderem)
100 ml rumu lub soku wiśniowego do nasączenia spodów
czerwony barwnik spożywczy
czarny barwnik spożywczy
ewentualnie żółty barwnik
1.Najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt. Przekroić go na 3 równe blaty, następnie odciąć równe boki na kabinę, każdy biszkopt nasączyć wybranym przez nas płynem. Przygotowujemy krem: ubijamy na sztywno kremówkę dodajemy do tego cukier i mascarpone dalej ubijamy (na mniejszych obrotach) tylko do połączenia składników. Odkładamy pół kremu do drugiej miski. Zostawiamy około 50gr trufli a resztę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Studzimy i dodajemy do jednej miski z kremem dokładnie mieszając. 50 gr trufli siekamy i również dodajemy do tej miski. Bierzemy jeden blat i smarujemy go musem truskawkowym na to krem z truflami znowu blat itd. Na wszystkie warstwy kładziemy naszą dobrze uformowana kabinę (przełożoną kremem) z 3 części biszkoptu (z tych kawałków na kabinę musi nam jeszcze starczyć na spoiler - prostokątny pasek równy z autkiem i na wycięcie kółek). Krem który mamy w 2 misce dzielimy na 4 części ( w proporcjach: 3/4- czerwone, a resztę podzielić na małe porcje: oczy,usta białe! koła,okna i kropki do oczu: czarne! światła, ewentualnie strzały itp. żółte) Mieszamy nasze kremy z barwnikami do uzyskania odpowiednich kolorów! Na masce wycinamy delikatnie kawałek biszkoptu tak żeby powstały po bokach nadkola! Spojler kładziemy z tyłu sklejamy go kremem. Wszystko smarujemy dokładnie czerwonym kremem, następnie rysujemy (wykałaczką) oczy, okna, światła.. i nanosimy na to odpowiednie kremy. Przyklejamy kółka i smarujemy je czarnym kremem. No i nasz torcik powinien być już gotowy. Powodzenia.
Porady
* Jeżeli nie macie wprawy w wycinaniu to upieczcie 2 biszkopty
Komentarze