Tort ananasowy z kremem straciatella

0 (0 ocen)

Tort bardzo ekonomiczny - z pewnością większość z Was ma na niego składniki w domu. Do tego jest szybki i pyszny!

Składniki:

  • (tortownica 23-26cm):

    Biszkopt:
    6 jajek
    10 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1 i 2/3 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy / śmietankowy
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 g miękkiej margaryny lub masła
    ananas z puszki pokrojony w kosteczkę
    tarta gorzka czekolada

    Dodatkowo:
    galaretka zrobiona wg przepisu na opakowaniu (smak dowolny - u mnie pomarańczowy)
    plastry ananasa z puszki
    tarta gorzka czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ananasowy z kremem straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić biszkopt, białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie na najmniejszych obrotach. Biszkopt przelać do tortownicy, piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Pokroić na 3 blaty.
  • 2. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć ,stopniowo dodawać budyń i miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać 3-4 łyżki syropu z puszki z ananasów. Odłożyć 3-4 łyżki masy budyniowej do dekoracji. Do reszty dodać ananasy pokrojone w kosteczkę i tartą gorzką czekoladę (ilość wedle uznania) i wymieszać łyżką.
  • 3. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle zmniejszam ilość wody do 350-400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Przełożyć torta: każdy blat należy nasączyć syropem z ananasów, przełożyć kremem straciatella z ananasami. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą budyniową bez dodatków. Na wierzchu ułożyć krążki ananasa, zalać tężącą galaretką. Po stężeniu boki tortu obsypać tartą gorzką czekoladą. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

    Smacznego!!!

Porady

Można zamienić ananasy na inne owoce. Rodzaj galaretki też jest dowolny ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować