Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g miękkiej margaryny lub masła
ananas z puszki pokrojony w kosteczkę
tarta gorzka czekolada
Dodatkowo:
galaretka zrobiona wg przepisu na opakowaniu (smak dowolny - u mnie pomarańczowy)
plastry ananasa z puszki
tarta gorzka czekolada do dekoracji
Tort ananasowy z kremem straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić biszkopt, białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić, następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas ubijać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie na najmniejszych obrotach. Biszkopt przelać do tortownicy, piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Pokroić na 3 blaty.
2.Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i całkowicie wystudzić. Miękką margarynę lub masło utrzeć ,stopniowo dodawać budyń i miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać 3-4 łyżki syropu z puszki z ananasów. Odłożyć 3-4 łyżki masy budyniowej do dekoracji. Do reszty dodać ananasy pokrojone w kosteczkę i tartą gorzką czekoladę (ilość wedle uznania) i wymieszać łyżką.
3.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle zmniejszam ilość wody do 350-400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia.
4.Przełożyć torta: każdy blat należy nasączyć syropem z ananasów, przełożyć kremem straciatella z ananasami. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą budyniową bez dodatków. Na wierzchu ułożyć krążki ananasa, zalać tężącą galaretką. Po stężeniu boki tortu obsypać tartą gorzką czekoladą. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego!!!
Porady
Można zamienić ananasy na inne owoce. Rodzaj galaretki też jest dowolny ;)
Komentarze