Tort ananasowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ma bardzo orzeźwiający smak

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 jajka
    120 g cukru
    cukier waniliowy
    90 g mąki
    30 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka ananasa 340 g
    2 galaretki cytrynowe
    400 g kremówki
    2 łyżki cukru
    1,5 łyżeczki żelatyny

Tort ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę. Przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia dodajemy do masy jajecznej , ciągle mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy 22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy przez 20-25 min w temp. 200 st.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i studzimy. Ananasa osączamy i miksujemy . Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru.
  • 3. Gdy galaretka zacznie tężeć powoli mieszamy ją z ananasem , a następnie porcjami dodajemy ubitą śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i łączymy z masą.
  • 4. Na zimnym biszkopcie zakładamy obręcz tortownicy i wykładamy masę ananasową.
    Studzimy kilka godzin. Dekorujemy wg uznania.

Komentarze

Podobne przepisy