Tort ananasowo kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier
i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą,
zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20-25 minut,
po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.BLAT KOKOSOWY: białka ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec ubijania dosypać cukier,do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać delikatnie łopatką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C, piec 30 minut.
3.KREM: Ananasy odcedzić (sok zachować, będzie potrzebny do ugotowania budyniu), pokroić na drobne kawałki, dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.
Na soku z ananasów ugotować budyń, dodając dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wystudzić, żółtka ubić na parze z cukrem, wystudzić.
Utrzeć budyń i żółtka z miękkim masłem i Kasią.
Odłożyć 1/4 część kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu,
do reszty kremu dodać pokrojone ananasy.
Biszkopt nasączyć, przełożyć kremem, w środek włożyć wkładkę kokosową.
Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem.
4.MASA CUKROWA:Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut.
Postawić żelatynę nad parą wodną, mieszać aż się rozluźni.
Wsypać glukozę, uważać żeby papka się nie zagotowała.
Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia
zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wlać olejek migdałowy. Połączyć papkę z cukrem pudrem,
wyrabiać aż masa będzie plastyczna.
Cukier puder należy dosypywać stopniowo.
Jeśli uznasz ,ze masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Plantę.
Masę zabarwiamy na dowolne kolory, rozpuszczając barwinki spożywcze w proszku w kilku kroplach wody i dekorować według uznania.
Komentarze