Owocowy, romantyczny tort, który zrobiłam dla męża w dniu naszej drugiej rocznicy ślubu. Był zachwycony pomysłem i smakiem. Polecam zakochanym w dniu walentynek i nie tylko :-)
2 godz.
Składniki:
BISZKOPT:
250 gr cukru
250 gr mąki
8 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
100 gr świeżych truskawek
100-150 ml mleka
1 opakowanie waniliowego kremu do tortów Gellwe
2 łyżki dżemu truskawkowego
DEKORACJA:
Świeże czereśnie (20szt)
Rurki waflowe
1 galaretka truskawkowa
Tort amore na rocznicę ślubu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT – Białka oddzielić od żółtek i ubić je z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dalej mikserem.
2.Następnie wyłączyć mikser, resztę ubijać ręcznie. Dodawać po jednym żółtku i mieszać. Gdy wszystkie żółtka zostały dodane, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją do ciasta. Dobrze wymieszać. Im dłużej tym lepiej.
3.Formę natłuścić i na spód tortownicy położyć wycięte kółko z gazety. Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. 60-70 minut w rozgrzanym piekarniku do 175stC. Biszkopt odstawić do wystygnięcia.
4.KREM: Truskawki umyć, obrać ze szypułek i zmiksować bez dodatków za pomocą blendera na mus. Do musu dodać 100-150 ml mleka i krem z opakowania. Zmiksować na gładką masę. Gdy będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze odrobinę mleka.
5.Z upieczonego biszkoptu „wykroić” serce i przeciąć je na 2 części. Dolną posmarować dżemem truskawkowym i 1 porcją kremu, na to położyć górną część tortu.
6.Czereśnie umyć i wydrążyć za pomocą nożyka z pestek. Rurki waflowe pokroić w mniejsze kawałki. Galaretkę truskawkową przygotować w 1 szklance wody.
7.Górę ciasta posmarować kremem. Szprycą do kremu robić małe różyczki wokół całego serca. W samym środku serca zrobić mniejsze serce. W równych odstępach układać czereśnie. W pozostałym miejscu wlać tężejącą galaretkę.
8.Boki tortu posmarować również kremem, udekorować je rurkami waflowymi.
Komentarze