Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, dodać ocet. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. min. 21 cm). Piec do "suchego patyczka".
2.Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka zmiksować z mąką i budyniami. Dodać do gotującego się mleka. Pogotować 2-3 minuty. Wystudzić.
3.Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Zmiksować, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie boków i wierzchu. Do części z kakao dodać połowę czekolady posiekanej w kostkę, posiekane orzechy i rodzynki. Do białej części dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (nie dałam wszystkich, część odłożyłam do dekoracji).
4.Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować kremem bakaliowym. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu kakaowego, udekorować resztą czekolady - u mnie także brzoskwiniami. Schłodzić, przechowywać w lodówce.
Komentarze