Tort Ambasador

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort z zaskakującym nadzieniem. Ten tort pierwszy raz jadłam u mojej przyjaciółki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT::
    - mąka pszenna tortowa: 1 szklanka
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - ocet: 1 łyżka
    KREM::
    - masło: 400 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - żółtka: 6 sztuk
    - mleko: 3 szklanki
    - budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru) (dałam budyń śmietankowy z białą czekoladą): 2 sztuki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - kakao: 3 łyżki
    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - brzoskwinie w puszce: 1 opakowanie
    NASąCZENIE:
    - woda przegotowana zimna: 150 mililitrów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, dodać ocet. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. min. 21 cm). Piec do "suchego patyczka".
  • 2. Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka zmiksować z mąką i budyniami. Dodać do gotującego się mleka. Pogotować 2-3 minuty. Wystudzić.
  • 3. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Zmiksować, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie boków i wierzchu. Do części z kakao dodać połowę czekolady posiekanej w kostkę, posiekane orzechy i rodzynki. Do białej części dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (nie dałam wszystkich, część odłożyłam do dekoracji).
  • 4. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować kremem bakaliowym. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu kakaowego, udekorować resztą czekolady - u mnie także brzoskwiniami. Schłodzić, przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować