Tort ambasador

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dość prosty choć przepis na pyszne ciasto, którym zachwyci się cała rodzina

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    Szczypta soli
    Ocet

    Masa:
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżki wody
    1 szklanka mleka
    3 szklanki śmietany 30 %
    2 śmietan fixy
    biszkopty
    niecałe pół szklanki cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    3-4 galaretki różnokolorowe

    Wierzch
    czereśnie
    1 pomarańcz
    borówki
    1 banan
    truskawki
    winogrona
    2 galaretki krystaliczne (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i ubijać do połączenia. Dodać żółtka i miksować znów do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do masy. Wymieszać z dodatkiem nakrętki octu. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 x 37 cm. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudzić.
  • 2. 2. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniach. Odstawić do wystudzenia i całkowitego stężenia. Żelatynę zalać dwiema łyżkami wody a następnie szklanką zagotowanego mleka. Wymieszać by rozpuściła się w wodzie i odstawić do wystudzenia. Szklankę śmietany 30 % ubić. Wsypać do niej cukier puder, następnie dodać serek mascarpone i śmietan fix. Do masy wlać tężejące mleko i miksować krótko. Galaretki pokroić w kostki i wrzucić do masy. Wymieszać
  • 3. 3. Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę umieścić w blaszce. Nasączyć. Wylać na nią masę z galaretkami. Przykryć górną warstwą, Nasączyć.
  • 4. 4. 2 szklanki śmietany 30 % ubić wraz z cukrem pudrem (do smaku) i śmietan fixem. Połową bitej śmietany rozsmarować biszkopt. Następnie na nią wyłożyć małe biszkopty, które trzeba będzie nasączyć a następnie zakryć drugą połową bitej śmietany.
  • Ambasador 5. 6. Owoce umyć, osuszyć, pokroić i udekorować nimi wierzch według uznania. Można również polać je tężejącą galaretką krystaliczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować