Tort ambasador

  • wyświetlono: 123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dość prosty choć przepis na pyszne ciasto, którym zachwyci się cała rodzina

  • 20 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Szczypta soli
Ocet

Masa:
2 łyżki żelatyny
2 łyżki wody
1 szklanka mleka
3 szklanki śmietany 30 %
2 śmietan fixy
biszkopty
niecałe pół szklanki cukru pudru
250 g serka mascarpone
3-4 galaretki różnokolorowe

Wierzch
czereśnie
1 pomarańcz
borówki
1 banan
truskawki
winogrona
2 galaretki krystaliczne (opcjonalnie)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort ambasador

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i ubijać do połączenia. Dodać żółtka i miksować znów do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do masy. Wymieszać z dodatkiem nakrętki octu. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 x 37 cm. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudzić.
  • 2. 2. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniach. Odstawić do wystudzenia i całkowitego stężenia. Żelatynę zalać dwiema łyżkami wody a następnie szklanką zagotowanego mleka. Wymieszać by rozpuściła się w wodzie i odstawić do wystudzenia. Szklankę śmietany 30 % ubić. Wsypać do niej cukier puder, następnie dodać serek mascarpone i śmietan fix. Do masy wlać tężejące mleko i miksować krótko. Galaretki pokroić w kostki i wrzucić do masy. Wymieszać
  • 3. 3. Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę umieścić w blaszce. Nasączyć. Wylać na nią masę z galaretkami. Przykryć górną warstwą, Nasączyć.
  • 4. 4. 2 szklanki śmietany 30 % ubić wraz z cukrem pudrem (do smaku) i śmietan fixem. Połową bitej śmietany rozsmarować biszkopt. Następnie na nią wyłożyć małe biszkopty, które trzeba będzie nasączyć a następnie zakryć drugą połową bitej śmietany.
  • Ambasador5. 6. Owoce umyć, osuszyć, pokroić i udekorować nimi wierzch według uznania. Można również polać je tężejącą galaretką krystaliczną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortgalaretkaJajkapomarańczeżelatynaTruskawkibiszkoptbananybiszkoptygalaretka wiśniowaśmietan fixowocecukiermlekośmietana 30mascarponeCzereśnieborówkigalaretka brzoskwiniowagalaretka turkusowagalaretka krystalicznagalaretka amarantusowaamasador
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ambasador

Dodane przez: Ancurek30

Ambasador

Ciasto a raczej deser, jest znane...

Ambasador

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto Ambasador

Kolorowe ciacho z dużą ilością...

Tort Ambasador z ananasem (rodzinny przepis)

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Bakaliowy Ambasador z ananasem

Wykwintny i pyszny tor inspirowany...

Dodane przez: Magdalena Faltyn

Ciasto Ambasador

Odkąd pamiętam w moiim rodzinnym...

Ambasador pod gwiazdami

Dodane przez: juchab

Ciasto Ambasador pod gwiazdami

Delikatne w smaku ciasto, z niespodzianką...

Ambasador

Dodane przez: PatiGotuje

Ciasto Ambasador

Dość nietypowe ciasto. Połączenie...