Tort ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i ubijać do połączenia. Dodać żółtka i miksować znów do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito do masy. Wymieszać z dodatkiem nakrętki octu. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 x 37 cm. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudzić.
2.2. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniach. Odstawić do wystudzenia i całkowitego stężenia. Żelatynę zalać dwiema łyżkami wody a następnie szklanką zagotowanego mleka. Wymieszać by rozpuściła się w wodzie i odstawić do wystudzenia. Szklankę śmietany 30 % ubić. Wsypać do niej cukier puder, następnie dodać serek mascarpone i śmietan fix. Do masy wlać tężejące mleko i miksować krótko. Galaretki pokroić w kostki i wrzucić do masy. Wymieszać
3.3. Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę umieścić w blaszce. Nasączyć. Wylać na nią masę z galaretkami. Przykryć górną warstwą, Nasączyć.
4.4. 2 szklanki śmietany 30 % ubić wraz z cukrem pudrem (do smaku) i śmietan fixem. Połową bitej śmietany rozsmarować biszkopt. Następnie na nią wyłożyć małe biszkopty, które trzeba będzie nasączyć a następnie zakryć drugą połową bitej śmietany.
5.6. Owoce umyć, osuszyć, pokroić i udekorować nimi wierzch według uznania. Można również polać je tężejącą galaretką krystaliczną.
Komentarze