Tort ajerkoniakowy na rocznicę ślubu

4.5 (195 ocen)

Pyszny tort, przełożony kremem ajerkoniakowym.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    45 g mąki ziemniaczanej
    203 g cukru
    szczypta soli
    Krem ajerkoniakowy:
    250 ml ajerkoniaku *
    500 g serka mascarpone
    350 ml mleka
    6 żółtek
    40 g mąki pszennej
    40 g mąki ziemniaczanej
    80 g cukru
    2 łyżeczki żelatyny **
    Krem maślany:
    230 g masła
    120 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    Nasączenie:
    200 ml mocnej herbaty
    2 łyżki cukru
    1/2 soku z cytryny
    Dekoracja:
    800 g masy cukrowej kremowej
    200 g masy cukrowe różowe
    200 g masy cukrowej fioletowej
    klej spożywczy
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ajerkoniakowy na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
  • 2. Krem:
    Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy na bok. Do mleka dodajemy masę jajeczną i mieszamy, aby składniki się połączyły. Ja połączyłam masę przy pomocy miksera, krótko mieszając na wolnych obrotach.
    Masę ponownie podgrzewamy na średnim ogniu. Nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia. Masa zacznie gęstnieć i powstanie gęsty budyń. Do mieszania użyłam trzepaczki. Wolnymi ruchami mieszałam masę, co zapobiegło powstawaniu grudek. Tak przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
    Do miski przekładamy mascarpone i ucieramy. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżka po łyżce budyń. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
  • 3. Krem maślany:
    Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy.
    Nasączenie:
    Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do wystudzenia.
    Przełożenie tortu:
    Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcję kremu. Równo rozprowadzamy krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Czynność powtarzamy. Przełożony tort chłodzimy w lodówce. Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia.
    * użyłam domowego ajerkoniaku
    ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze płynną dodać powoli do kremu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować