Tort ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek,białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy,dodajemy makę z proszkiem do pieczenia-miksujemy.ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką bkaszce (okrągła)i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180stopni) na 30 minut.
zostawiamy do wystygnięcia.
wystudzone ciasto przekrajamy na 3 części.wode,wódke i kawe miszamy i nasączamy delikatnie dolną część ciasta,smarujemy dżemem (tak 3 łyżeczki) i nakładamy 1/3 przygotowanego kremu według przepisu.nakładamy drugą część ciasta i robimy to samo i z trzecia częścią ciasta też.
rozprowadzamy równo krem po powierzchni ciasta i boki ciasta.dekorujemy owocami,rodzynkami i posypujemy tartą czekoladą.tak przygotowany tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia i gotowe.
Komentarze