Tort ajerkoniakowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszny torcik z dwoma kremami.

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny na occie:
    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki p. do pieczenia
    1 łyżka octu
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    1 opakowanie kremu o smaku truskawkowym
    1 op. kremu o smaku ajerkoniaku
    300 g truskawek + kilka całych do dekoracji
    1 op. bitej śmietany ,,Śnieżka,,
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort ajerkoniakowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o wymiarach 22cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, do żółtek dodajemy p. do pieczenia i ocet roztrzepujemy widelcem. Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodajemy żółtka i miksujemy. Do dobrze ubitych jajek dodajemy stopniowo maki przesiane i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 30 minut. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy na 3 częśći.

    Kremy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Truskawki kroimy w drobną kostkę i łączymy z masą truskawkową. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą truskawkową, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą ajerkoniakową, przykrywamy trzecim blatem. Cały tort smarujemy resztą masy ajerkoniak. Śnieżkę ubijamy. Z śnieżki robimy kleksy i na każdej układamy po jednej truskawce. Całość schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Masa Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować