Tort ajerkoniakowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o wymiarach 22cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, do żółtek dodajemy p. do pieczenia i ocet roztrzepujemy widelcem. Białka ubijamy ze szczyptą soli stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodajemy żółtka i miksujemy. Do dobrze ubitych jajek dodajemy stopniowo maki przesiane i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 30 minut. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy na 3 częśći.
Kremy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Truskawki kroimy w drobną kostkę i łączymy z masą truskawkową. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą truskawkową, przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą ajerkoniakową, przykrywamy trzecim blatem. Cały tort smarujemy resztą masy ajerkoniak. Śnieżkę ubijamy. Z śnieżki robimy kleksy i na każdej układamy po jednej truskawce. Całość schładzamy.
Komentarze