Tort adwokatowo-waniliowy

0 (0 ocen)

To jest mój pierwszy tort zrobiony w życiu:) Wyszedł bardzo smaczny :) Polecam:)

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 8 średnich jaj
    - 1 szklanka zwykłej pszennej mąki
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa:

    - 3 szklanki mleka
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 laski wanilii
    - 3 łyżki advocatu lub ajerkoniaku
    - 1 kostka miękkiego masła

    Do tego - 2 puszki ananasów z zalewą i 2 - 3 kieliszki rumu lub innego alkoholu, dowolne elementy dekoracyjne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Alkohole

Tort adwokatowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek potrzebujemy biszkoptu. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy całe jajka z cukrem do białości. Pamiętajcie, żeby cukier dodawać bardzo powoli i stopniowo. Pod mieszadłami miksera nie może być czuć kryształków cukru. Teraz wyłączamy mikser i bardzo powoli dodajemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Trzeba to robic bardzo delikatnie i powoli. Wylać na dużą okrągłą formę do pieczenia. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym najpierw do 160C - jak ciasto urośnie zwiększamy do 180C. Jak ciasto się upiecze, wyłączamy pieczenie i jeszcze przez około 10 min pozostawiamy w zamkniętym piekarniku, potem wyjmujemy i na ściereczkę kładziemy do góry nogami i zostawiamy do wystudzenia. Pamiętajcie, żeby nie otwierać piekranika w czasie pieczenia- jak będzie odchodził od brzegów - to jest upieczony. Z tej porcji wyjdzie Wam duży i wysoki biszkopt, który spokojnie pokroicie nawet na 5 placków- możecie użyć wszystkich lub dwa zamrozić. Ja użyłam nitki dentystycznej do krojenia :)
    Przygotowujemy masę. Zagotowujemy mleko z cukrem i wanilią, zostawiając pół szklanki zimnego płynu. Do zimnego mleka dodajemy mąkę , mieszamy, kiedy będzie mleko wrzało dodajemy mąkę i gotujemy budyń. Jeśli jest za rzadki dodajemy jeszcze mąki. Odstawiamy do wystudzenia a jak używaliście laski wanilii to ziarenka zostawiamy a resztę wyrzucamy. Jak wystygnie dodajemy alkohol i masło i dokładnie mieszamy.
    Wyjmujemy ananasy z puszki a do zalewy dolewamy wody- ma być pół litra płynu i dolewamy rumu. Mieszamy. Każdy płat biszkoptu nasączamy ananasowym ponczem, układamy ananasy, kładziemy porcję kremy , nakładamy drugi blat- dociskamy i powtarzamy czynność. Na wierzchu i po bokach rozsmarowujemy krem i dowolnie dekorujemy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować