Tort adwokatowo-czekoladowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort w stylu angielskim zrobiłam dla znajomej.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Biszkopt ciemny:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Krem maślany:
    800 g masła
    5-6 łyżek cukru pudru
    zimny budyń

    3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego

    100 ml likieru adwokat

    Budyń:
    3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier wanilinowy
    1/2 szklanki cukru
    5 żółtek

    Masa cukrowa:
    500 g cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    aromat migdałowy

    Poncz:
    1 szklanka wody
    1 łyżka spirytusu
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort adwokatowo-czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać sypkie składniki, delikatnie wymieszać, na końcu dodać olej i całość wylać do tortownicy o średnicy 29 cm. Upiec biszkopt, po czym ostudzić, przekroić na dwie równe części i nasączyć ponczem. Tak samo zrobić z ciemnym biszkoptem.
  • 2. Budyń:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, w reszcie mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, połączyć i ugotować budyń. Ostudzić.
  • 3. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, dodać zimny budyń. Krem podzielić na 4 części. Do jednej dodać krem czekoladowo-orzechowy, do 3 części dodać likier adwokat.
  • 4. Przełożyć tort: biszkopt ciemny-krem adwokatowy-biszkopt jasny-krem czekoladowo-orzechowy-biszkopt ciemny-krem adwokatowy-biszkopt jasny. Całość posmarować kremem adwokatowym i dać do lodówki.
  • 5. Masa cukrowa:
    Cukier puder przesiać na stolnicę. Żelatynę namoczyć w 30 ml wody, podgrzać do rozpuszczenia, dodać garść cukru pudru, wymieszać i masę żelatynową wylać na cukier puder, dodać aromat migdałowy. Zagniatać masę, aż stanie się jednolita i elastyczna. Rozwałkować w formie koła i przykryć nią ciasto. Z pozostałej masy cukrowej zrobić dekoracje z dodatkiem barwników. Udekorować tort dekoracjami z masy cukrowej, rozetkami z masy adwokatowej oraz zrobić napis z czekolady. Tort schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować