Tort leśna łąka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny biszkoptowy torcik. Inspiracją do wykonania kremowych kwiatków była otaczająca przyroda.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    1 3/4 szklanki cukru
    1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    łyżka soku cytrynowego
    szczypta soli

    Składniki kremu o temperaturze pokojowej:
    600g masła
    600ml słodzonego mleka skondensowanego(u mnie domowe)
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka mleka do rozpuszczenia kawy
    500ml słoik dżemu z pigwowca( u mnie domowy)

    Do nasączenia 0,5l mocnej herbaty

    Barwniki spożywcze i woreczki cukiernicze z założonymi tylkami
    szpilka do formowania kwiatów i nożyczki do zdejmowania kwiatków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort leśna łąka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Do dzieży robota planetarnego wybijam całe jaja, wsypuję cukier, sól i miksuję końcówką rózga.
  • tort 2. Miksuję do uzyskania gęstej, jednolitej puszystej masy tzw. kogel - mogel. Wlewam sok cytrynowy i jeszcze chwilkę miksuję.
  • tort 3. W przesiewaczu mieszam mąkę ze skrobią i przesiewam do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie mieszam łopatką silikonową.
    Ciasto umieszczam w kwadratowym rancie.
  • tort 4. Biszkopt piekę w rancie o wymiarach 24x24 cm, w nagrzanym piekarniku do 175°C około 40 minut. Czy ciasto jest upieczone zawsze sprawdzam drewnianą wykałaczką.
  • tort 5. Upieczony biszkopt studzę na kratce kuchennej.
  • tort 6. Zimny biszkopt kroję na 3 blaty.
    Studzę herbatę i przygotowuję dżem - mój był bardzo twardy ponieważ pigwowiec ma bardzo dużo pektyn więc go zmiękczyłam blenderem.
  • tort 7. Krem:
    Masło miksuję do białości. Ciągle miksując dodaję skondensowane mleko. Miksuję do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. 1/4 kremu odkładam do miseczki. Kawę rozpuszczam w mleku, dodaję do 3/4 białego kremu i miksuję do połączenia mas.
  • tort 8. Składanie tortu:
    1 blat nasączam herbatą, smaruję dżemem i kawowym kremem. Nakładam 2 blat i postępuję analogicznie.
    3 blat czyli wierzch i boki smaruję tylko kremem.
  • tort 9. 1/4 pozostawionego białego kremu barwię barwnikami spożywczymi. Bratki i lilie formuję na szpilce do kwiatów umieszczam za pomocą nożyczek, a drobne kwiatuszki liście i trawki bezpośrednio na torcie.

    Tort "poszedł" do siostry i szwagra jako "wdzięczność" dlatego nie był krojony.

Porady

Przepis na domowe mleko skondensowane: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania Przepis na dżem pigwowcowo - malinowy: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dzem-pigwowcowo-malinowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kwiaty jadalne

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować