Tort 3-smakowy

4.5 (142 ocen)

:-)

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    MASA
    0,5 l mleka
    1 torebka cukru waniliowego(16g)
    5 żółtek
    7 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej kostka masła (200g)
    1 galaretka
    brzoskwinie w puszce
    tabliczka gorzkiej czekolady
    bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort 3-smakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1.

    PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU Białka ubijać przez 2 minuty aż się dobrze spienią.Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując.Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka ,przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Masę wyłożyć do tortownicy włożyć do nagrzanego piekarnika (na 170stopni) i piec do suchego patyczka ok 35-40min.

  • 2. MASA:
    Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody.
    Mleko i cukier waniliowy zagotować
    Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i wlać do gotującego się mleka.Wymieszać. Ostudzić budyń.
    Masło utrzeć dodając stopniowo wystudzony budyń i tężącą galaretkę.
    Masę podzielić na trzy:
    do jednej dodająć pokrojone w kostkę brzoskwinie
    do drugiej rozpuszczoną czekoladę
    do trzeciej bakalie.
  • 3. Biszkopt podzielić na 4 części i przekładać masą.
    Cały tort wysmarować kremem( ja użyłam gotowej masy Dr.Oetker śmietankowy).
    Dekoracja zrobiona z gorzkiej czekolady i kwiaty z lukru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować