Tort 3-smakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU Białka ubijać przez 2 minuty aż się dobrze spienią.Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując.Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka ,przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę. Masę wyłożyć do tortownicy włożyć do nagrzanego piekarnika (na 170stopni) i piec do suchego patyczka ok 35-40min.
2.MASA:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody.
Mleko i cukier waniliowy zagotować
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać i wlać do gotującego się mleka.Wymieszać. Ostudzić budyń.
Masło utrzeć dodając stopniowo wystudzony budyń i tężącą galaretkę.
Masę podzielić na trzy:
do jednej dodająć pokrojone w kostkę brzoskwinie
do drugiej rozpuszczoną czekoladę
do trzeciej bakalie.
3.Biszkopt podzielić na 4 części i przekładać masą.
Cały tort wysmarować kremem( ja użyłam gotowej masy Dr.Oetker śmietankowy).
Dekoracja zrobiona z gorzkiej czekolady i kwiaty z lukru
Komentarze