TORT 2

0 (0 ocen)

  • 60 min

delikatny torcik

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Krem
    750 ml śmietany 36%
    8 łyżek cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    Poncz
    1 szklanka wody gorącej
    3 łyżki rumu
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka cukru
    do dekoracji:
    posypka
    brzoskwinie
    galaretka

Tort 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy ciasto do tortownicy (26 cm) i pieczemy na złoty kolor.
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
    Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 placki.
    Nasączamy ponczem. Przekładamy bitą śmietaną zostawiając jej część do ozdoby z zewnątrz. Posypujemy posypką, układamy brzoskwinie glazurowane w galaretce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy