Idealna przekąska – słone ciasto, słodki krem i owoce.
25 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
4 krążki ananasa z puszki
2 połówki brzoskwiń z puszki
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
½ opakowania galaretki malinowej(może być dowolna)
Torciki z ciasta francuskiego z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ciasto rozwinąć i pociąć radełkiem na papierze na kwadraty(u mnie 5x5 cm). Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temp. 200 stopni 20 minut. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, schłodzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodać tężejącą galaretkę, ubijać do połączenia się składników. Za pomocą małej łyżeczki ułożyć porcję ubitej śmietany na jednym kwadraciku upieczonego ciasta, przyłożyć drugim ciastkiem, lekko docisnąć. Powtórzyć do wyczerpania składników, schłodzić. Na wierzchu za pomocą szprycy cukierniczej nanieść kleks śmietany, wcisnąć kawałek ananasa, ponownie schłodzić. Pozostałe owoce pociąć na małe kawałki, nabić na wykałaczkę, wcisnąć w ciasto. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Porady
1.ciastka przed pieczeniem można posmarowac rozkłóconym jajkiem.
Komentarze