Torcik biszkoptowe serca

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne i efektowne mini torciki z masą śmietanową.Możemy je przygotować na deser Walentynkowy.

Składniki:

  • Biszkopt :

    4 jajka

    1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka barwnika w żelu w kolorze czerwonym

    Masa śmietanowa:

    500 ml. śmietany 30 %

    pół szklanki cukru pudru

    1 cukier waniliowy

    2 śmietan-fixy

    Dodatkowo:

    galaretka truskawkowa

Torcik biszkoptowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody,studzimy i wylewamy do płaskiego naczynia,wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Za pomocą małej metalowej obręczy w kształcie serca wycinamy trzy serca.
  • 2. Białka ubijmy na sztywno, dodajemy cukier i po żółtku.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i barwnik w żelu,delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do blaszki ( 25x40cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C.Metalową obręczą w kształcie serca wycinamy 6 serc.Część pozostałego biszkoptu kruszymy.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Masą przekładamy biszkopty tworząc trzy torciki.Boki i wierzch smarujemy masą,na środku każdego torcika układamy serduszka z galaretki i obsypujemy boki i wierzch pokruszonym biszkoptem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2016

Komentarze

Podobne przepisy