Torciki bezowe z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka wbić do miski miksera i lekko ubijać. Następnie stopniowo dodawać cukier kryształ. Beza powinna być biała, lśniąca, gładka i sztywna. Do piany dodać cukier puder i mieszać na najniższych obrotach miksera aż cukier połączy się z bezą.
2.Na papierze do pieczenia ołówkiem obrysować talerzyki (najlepiej deserowe). Z pomocą rękawa cukierniczego (albo zwykłego worka na mrożonki z odciętym rogiem) wyciskać na papier bezę, mniejszą o ok. 0,5 cm od narysowanej krawędzi. Warstwa bezy powinna mieć około 1,5 cm wysokości.
3.Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 40 – 45 minut.
4.Zimną śmietanę ubijamy, nie dodając już do niej cukru. Gdy beza całkowicie wystygnie, dekorujemy ją bitą śmietaną i owocami.
Komentarze