PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Torciki bezowe z owocami latahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/42/96830e79819ef375e49e85e5798c2a1a4cabe4e8.jpeg639481http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/torciki-bezowe-z-owocami-lata-3
4 białka
125 g drobnego cukru
125 g cukru pudru
500 ml śmietanki kremówki 30%
dowolne świeże owoce (u mnie maliny, borówka, nektarynka)
Sposób przygotowania przepisu:
Torciki bezowe z owocami lata
1.
Białka wbić do miski miksera i lekko ubijać. Następnie stopniowo dodawać cukier kryształ. Beza powinna być biała, lśniąca, gładka i sztywna. Do piany dodać cukier puder i mieszać na najniższych obrotach miksera aż cukier połączy się z bezą.
2.
Na papierze do pieczenia ołówkiem obrysować talerzyki (najlepiej deserowe). Z pomocą rękawa cukierniczego (albo zwykłego worka na mrożonki z odciętym rogiem) wyciskać na papier bezę, mniejszą o ok. 0,5 cm od narysowanej krawędzi. Warstwa bezy powinna mieć około 1,5 cm wysokości.
3.
Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 40 – 45 minut.
4.
Zimną śmietanę ubijamy, nie dodając już do niej cukru. Gdy beza całkowicie wystygnie, dekorujemy ją bitą śmietaną i owocami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze