Torciki bezowe z owocami lata

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Krucha beza, delikatna śmietanka i owoce, które wiodą tutaj prym. Wspaniały, letni deser, który czaruje swoją prostotą i wyglądem.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 białka
    125 g drobnego cukru
    125 g cukru pudru
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    dowolne świeże owoce (u mnie maliny, borówka, nektarynka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Bita śmietana

Torciki bezowe z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wbić do miski miksera i lekko ubijać. Następnie stopniowo dodawać cukier kryształ. Beza powinna być biała, lśniąca, gładka i sztywna. Do piany dodać cukier puder i mieszać na najniższych obrotach miksera aż cukier połączy się z bezą.
  • 2. Na papierze do pieczenia ołówkiem obrysować talerzyki (najlepiej deserowe). Z pomocą rękawa cukierniczego (albo zwykłego worka na mrożonki z odciętym rogiem) wyciskać na papier bezę, mniejszą o ok. 0,5 cm od narysowanej krawędzi. Warstwa bezy powinna mieć około 1,5 cm wysokości.
  • 3. Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy kolejne 40 – 45 minut.
  • 4. Zimną śmietanę ubijamy, nie dodając już do niej cukru. Gdy beza całkowicie wystygnie, dekorujemy ją bitą śmietaną i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Bezowe mini torciki z truskawkami

To może cię zainteresować