Torcik jak "Zimowa wełniana czapka"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

"Kevin sam w domu" to ulubiony film bożonarodzeniowy całej mojej rodziny. Co roku z tym samy zainteresowaniem oglądamy Kevina (wspaniały w tej roli Macaulay Culkin), który zostaje sam w domu i musi samodzielnie sobie ze wszystkim poradzić - łącznie z dwoma złodziejaszkami, którzy tylko czyhają, by okraść jego dom. Ten tort zainspirowany jest właśnie tym filmem, gdyż w pamięci zapadł mi Kevin w podobnej zimowej czapce z pomponem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na biszkopt:
    czapka i pompon
    miska szklana żaroodporna o wymiarach: średnica 17 cm, wysokość 12 cm
    silikonowa foremka o wymiarach połówek kulek: średnica 5 cm, wysokość 3

    5 jaj
    szklanka cukru
    szklanka mąki pszennej typ 405
    łyżka czarnego kakao
    łyżka ciemnego kakao
    szczypta soli
    1/4 łyżeczki cream of tartar

    do przełożenia dżem:
    350 g dżemu np. brzoskwiniowy

    krem do dekoracji:
    pół szklanki białek
    szklanka cukru
    80 ml wody
    1/4 łyżeczki cream of tartar
    szczypta soli
    łyżeczka pasty waniliowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik jak "zimowa wełniana czapka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. biszkopt:
    Jajka wybijamy do dzieży robota, wsypujemy szczyptę soli, cream of tartar, cukier . Końcówką rózga ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy tzw. kogla-mogla.

    Do przesiewacza wsypujemy mąkę i kakao. Przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki.

    Do 2 półkulistych foremek wlewamy ciasto do połowy ich objętości. Tak po upieczeniu uzyskamy pompon do czapki.

    Resztę ciasta wlewamy do miski żaroodpornej. Tak po upieczeniu uzyskamy kształt czapki.

    Ciasto w misce oraz półkuliste foremki wkładamy do piecyka. Pieczemy w 175°C.
    Półkule z ciastem (na pompon) wyjmujemy po 10-15 minutach.
    Natomiast biszkopt na czapkę wyjmujemy po 45 minutach.

    Zarówno ciasto na pompon jak i na czapkę najlepiej sprawdzić patyczkiem.

    Biszkopt na czapkę oraz na pompony studzimy w foremkach, w których się piekły. Ostudzone delikatnie okrawamy i wyjmujemy z foremek.
  • biszkopt 2. Ostudzone biszkopty kroimy na blaty.
    Smarujemy ulubionym, gęstym dżemem. Dwie półkule na pompon również smarujemy dżemem, aby się skleiły.

    Biszkopt odstawiamy minimum na 2-3 godziny do zastygnięcia.
  • tort 3. Do rondla wsypujemy cukier, zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie wpuszczamy kroplę syropu do wody, który powinien zbić się w wodzie w kulkę. Syrop powinien mieć temperaturę 120°C. Jest to znak, że syrop jest gotowy do użycia.
    W międzyczasie, gdy syrop zaczyna się gotować, białka umieszczamy w dzieży robota i końcówką rózga na wolnych obrotach zaczynamy ubijać białka. Następnie wsypujemy cream of tartar, zwiększamy obroty i miksujemy do uzyskania sztywnej piany (nie spuszczamy z oczu gotującego się syropu). Gotowy gorący syrop wlewamy cienką strużką do miksujących się białek. Po dodaniu całego syropu krem miksujemy tylko 10-15 sekund, gdyż jest teoria, że długie ubijanie niszczy strukturę siateczki, którą tworzą nitki syropu . Gotowy krem jest gładki, lśniący i trzyma formę, dlatego właśnie jego użyłam do wykonania dekoracji.

    Tort na początku pokrywamy cienką warstwą kremu. Za pomocą kremu przylepiamy pompon. Pompon również smarujemy kremem. Odmierzamy równe odstępy na torcie i zaznaczamy pionowe linie. Linie ułatwią nam zarówno wykonanie wzorów warkoczy jak i ściegu gładkiego.

    Krem przekładamy do 2 rękawów cukierniczych. Na jednym umieszczamy tylkę z numerem 30, a na drugim tylkę z numerem 16.
  • czapka 4. Za pomocą tylki numer 30 wykonujemy warkocze na czapce, ściągacz oraz pompon. Natomiast za pomocą tylko numer 16 wykonujemy ścieg przypominający gładki.

Porady

Torty zdobione kremem bezowym można przechowywać w temperaturze pokojowej. Nic się im nie stanie. Beza trochę z wierzchu zaschnie, dzięki czemu dekoracja będzie wyraźniejsza. Cream of Tartar znany jest również jako kwaśny winian potasu albo tartarus. Cream of tartar jest produktem ubocznym z procesu produkcji wina, a winogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Cream of tartar warto używać przy pieczeniu ciast do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj. Znacznie ułatwia przygotowanie bez i bezików, biszkoptów, anielskiego ciasta oraz sufletów. Dodanie cream of tartar do biszkoptu powoduje, że rośnie on równy i nie opada po upieczeniu. Natomiast dodanie cream of tartar do białek powoduje, że krem jest sztywny, puszysty i zachowuje idealnie formę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka "czapka Mikołaja"

To może cię zainteresować