Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały zamiennik klasycznych kremów.

Składniki:

  • Składniki.
    1 kg ziemniaków
    40 dag twarogu
    4 dag masła
    2 jajka
    15 dag cukru pudru
    1 łyżeczka sody
    1 laska wanilii
    1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    10 dag powideł śliwkowych

    Wierzch.
    10 dag czekolady białej
    1 łyżka masła
    50 ml śmietanki
    12 śliwek suszonych
    100 ml śliwowicy
    3 plastry pomarańczy kandyzowanej

Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalać śliwowicą i odstawić, to dla dorosłych. Dla dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym.
    Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy,20cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1h. Po kilku godzinach przekroić i posmarować powidłami śliwkowymi, również wierzch.
    Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, masło i wlać śmietankę. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Polewę wylać na górę tortu. Udekorować pomarańczą kandyzowaną i śliwkami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy