Torcik ziemniaczany z sosem meksykańskim

0 (0 ocen)

  • 45 min

Tradycyjne placki ziemniaczane podane z wyśmienitym sosem

  • 45 min

Składniki:

  • Sos:
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    pół papryki czerwonej
    pół papryki żółtej
    pół papryki zielonej
    100g przecieru pomidorowego
    200g ketchupu
    pół szklanki wody
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    pół łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól, pieprz
    olej

    Placki ziemniaczane:
    500g ziemniaków
    1 mała cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    olej

Torcik ziemniaczany z sosem meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju ok. 2 min. Paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dusić ok. 5 min. Doprawić przyprawami. Kukurydzę i fasolę odsączyć, dodać do pozostałych warzyw. Następnie dodać przecier, ketchup i wodę, wymieszać, dusić ok. 10 min.
  • 2. Placki ziemniaczane:
    Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć nadmiar wody, doprawić solą, dodać mąkę i jajko, wymieszać. Na rozgrzanym oleju usmażyć placki.
  • 3. Na talerzu ułożyć torcik z placków, każdy placek przełożyć sosem. Udekorować bazylią.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy