Torcik ziemniaczano-brokułowy

0 (0 ocen)

pyszna zapiekanka podana w formie tortu

Składniki:

  • SPÓD

    5 ziemniaków
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    sól do smaku

    NADZIENIE

    1 brokuł
    20 dag żółtego sera
    10 dag szynki konserwowej

    SOS

    200 gram kwaśnej śmietany 18 %
    2 jajka
    sól do smaku

Torcik ziemniaczano-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, mąkę i sól i dokładnie razem wymieszać. Masę ziemniaczaną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 st C.

    NADZIENIE

    Brokuł podzielić na małe różyczki, opłukać i osuszyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę lub porwać na mniejsze kawałki.

    SOS

    Jajka rozbełtać. Dodać do nich kwaśną śmietanę i sól. Dobrze razem wymieszać.

    Na podpieczony spód wyłożyć kolejno różyczki brokuła, na to starty ser i na końcu szynkę. Wszystko polać sosem ze śmietany i jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 40 minut w 160 st C. lub do czasu aż wierzch się zarumieni i ściągnie. Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy