Pyszny puszysty torcik w smaku przypominający ptasie mleczko. W tej wersji ma smak cytrynowy z dodatkiem winogron i melona. Świetny na upalne dni, nie za słodki i orzeźwiający.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód 250 g herbatników,100 g miękkiego masła,2 łyżki cukru,2-3 łyżki wody
Ptasie mleczko 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,2 galaretki cytrynowe,winogrona
Na wierzch 1 galaretka agrestowa
Torcik z winogronami a'la ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w rondelku z wodą i cukrem. Dodać pokruszone herbatniki. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) i dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 ilości wody. Ostudzić. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubić na sztywno i ciągle ubijając dodać galaretki. Dodać winogrona. Całość wylać na herbatniki. Udekorować według uznania. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/3 mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na piankę mleczną. Schłodzić.
Komentarze