Torcik z winogronami a'la ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny puszysty torcik w smaku przypominający ptasie mleczko. W tej wersji ma smak cytrynowy z dodatkiem winogron i melona. Świetny na upalne dni, nie za słodki i orzeźwiający.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód 250 g herbatników,100 g miękkiego masła,2 łyżki cukru,2-3 łyżki wody
    Ptasie mleczko 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,2 galaretki cytrynowe,winogrona
    Na wierzch 1 galaretka agrestowa

Torcik z winogronami a'la ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku z wodą i cukrem. Dodać pokruszone herbatniki. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) i dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki.
    Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/3 ilości wody. Ostudzić. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubić na sztywno i ciągle ubijając dodać galaretki. Dodać winogrona. Całość wylać na herbatniki. Udekorować według uznania. Galaretkę agrestową rozpuścić w 1/3 mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na piankę mleczną. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy