Torcik z winogronami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Z okazji moich imienin zobowiązana byłam do zrobienia torcika, torcika z winogronami.Jako,że wszystkim smakował postanowiłam się pochwalić pomysłem na torcika.

  • 40 min

Składniki:

  • Na biszkopta:
    - 6 jajek
    - szklanka cukru
    - szklanka mąki pszennej
    - 1 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    2 budynie smietankowe
    1/2 litra mleka
    150 gr cukru
    masło

    galaretka wiśniowa - przygotować wg przepisu
    10 winogron

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę z proszkiem. Chwilkę ucieramy, bijemy pianę z białek i dodajemy do masy żółtkowej.
    Całość wylewamy na tortownicę średniej wielkości i pieczemy na papierze piekarniczym w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut w 180 stopniach.
  • 2. Budynie rozmieszać z połową szklanki zimnego mleka,reszte mleka zagotować , na chwile zdjąć z ognia i dodac rozmieszane budynie Ugotowac energicznie mieszając.
    Masło zmiksowac i dodawać stopniowo dobrze wystudzony budyń ciągle miksując.
  • 3. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na 2 części, posmarować dżemem truskawkowym (cienka warstwa) przykryć kremem budyniowym i biszkoptem. Tak samo zrobić z drugą warstwą. Na wierzchu ułożyć połówki winogron i zalać tężejącą galaretką. Posypać cukiereczkami.

Porady

Do masy budyniowej dodaj masło, margaryna nie daje takiego maslanego, przyjemnego smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować