Torcik z truskawkami i borówkami z masą z kaszy manny na kruchym cieście

4.5 (141 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz na weekend. Kruche ciasto, maślana masa na bazie kaszy manny do tego kwaskowate borówki i słodkie truskawki , a wszystkiego dopełnia limonkowa galaretka.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA tortownicę 22 cm
    Na kruche ciasto:
    250 g mąki krupczatki
    1 jajko
    4 łyżki cukru
    130 g prawdziwego masła
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


    Na masę z kaszy manny:
    1 l mleka
    150 g cukru
    200 g kaszy manny błyskawicznej
    270 g masła 82%
    ziarenka z prawdziwej wanilii

    Ponad to:
    2 galaretki limonkowe na 375 ml wody
    400 g truskawek
    300 g borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Torcik z truskawkami i borówkami z masą z kaszy manny na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem. W cieście porobić widelcem dziurki, aby równo rosło. Piec 15 minut, aż się zrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika ostudzić.
  • 2. Mleko wlać do garnka. Kasze manną wymieszać z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę z cukrem i intensywnie mieszając gotować przez ok. 3 minuty od zagotowania. Gotową kaszę przykryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie umyć borówki i truskawki. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Obie galaretki rozpuścić w 600 ml wody.
  • 3. Masa. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować na puch, następnie dodawać po jednej łyżce kaszy i nadal ubijać na puszystą masę, aż wykorzystamy całą kaszę.
    Połowę masy wyłożyć na zimne ciasto, na masę wyłożyć truskawki i przykryć resztą masy. Na górze poukładać borówki. Ponieważ ciasto jest wysokie i na tym etapie już wystaje poza tortownicę założyć ring na górę ciasta. ( musi być dokładnie i ciasno założony aby galaretka nie spłynęła). Następnie zalewamy wszystko tężejącą galaretką i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Kasza manna Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować