Torcik z sałatki jarzynowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zwykła, popularna jarzynówka podana w ten sposób staje się wykwintną sałatką, a właściwie tortem jarzynowym. Polecam na różne imprezy rodzinne czy święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 5 marchewek
    • 5 ziemniaków
    • 2 pietruszki
    • 1 mały seler
    • 5 jajek
    • 2 jabłka
    • 6 ogórków konserwowych
    • 1 puszka groszku zielonego
    • 1 puszka kukurydzy
    • 5 łyżeczek musztardy
    • 3 łyżki majonezu
    • sól, pieprz do smaku
    Dekoracja:
    • 1 gotowana marchewka
    • 1 gotowana pietruszka
    • liście bazylii i pietruszki

Torcik z sałatki jarzynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotować marchew i pietruszkę w jednym garnku, a ziemniaki i seler w drugim.
    • Jajka ugotować na twardo.
    • Ugotowane warzywa pokroić w kostkę.
    • Jabłka obrać , pokroić w kostkę, tak samo jajka i ogórki.
    • Dodać odcedzony groszek i kukurydzę.
    • Przyprawić do smaku.
    • Wymieszać z majonezem i musztardą.
  • 2. • Małą tortownicę wyłożyć folią spożywczą i napełnić sałatką, dokładnie ugniatając.
    • Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
    • Następnego dnia wyjąć sałatkę na talerz.
    • Z marchewki i pietruszkispecjalną temperówką do warzyw wycięłam plastry, które zwinęłam w różyczki.
    • Kwiaty warzywne ułożyć na środku torcika jarzynowego i udekorować listkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy