Bezglutenowe, pyszne, szybkie torciki, które przygotujemy z wytłoczyn po zrobieniu soku warzywno-owocowego.
Nic się nie zmarnuje, a my będziemy mieć nie tylko pyszny sok na śniadanie, ale i smakowity zdrowy deser po obiedzie :)
45 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO :
620 g resztek po wyciskaniu soku - u mnie burak, seler, marchewka, jabłko
Mini torciki z recyklingu - z resztek po tłoczeniu soku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpę warzywno-owocową przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąkę migdałową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami włoskimi. Całość dokładnie mieszamy silikonową szpatułką lub łyżką drewnianą.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy syrop z agawy. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Gdy wykorzystamy już wszystkie żółtka, dodajemy ekstrakt migdałowy i wlewamy po jednej łyżce oleju. Tak ubitą pianę dodajemy partiami do pulpy warzywno-owocowej i delikatnie mieszamy. Możemy dodać 2 łyżki soku, który wcześniej przygotowaliśmy. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie zbite.
Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 27 cm, wykładamy łyżką ciasto i delikatnie wygładzamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 30 minut.
Z wystudzonego ciasta wykrawamy kieliszkiem do wina torciki - brzegi i resztki ciasta wykorzystamy na kruszonkę do torcików.
Mascarpone mieszamy z konfiturą jagodową.
Na każdy krążek nakładamy masę mascarpone, po wierzchu posypujemy kruszonką z resztek ciasta.
Komentarze