Torcik z rabarbarową nutką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczny torcik.

  • 50 min

Składniki:

  • biszkopt

    jajka 5 szt
    maka 1 szkl kopiasta
    kakao 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    masa rabarbarowa

    rabarbar 3 łodygi duże
    cukier 2 łyżki
    woda 4 szkl
    żelatyna 3-4 łyżeczki
    galaretka zielona 2 szt

    masa śmietanowa

    śmietana w proszku "Śnieżka" 2 op
    mleko 1,5 szkl
    żelatyna 3 łyżeczki z czubkiem

    dodatkowo

    poncz

Torcik z rabarbarową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z podanych składników. Wystudzić i przekroić na połowy.

    Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać wodą. Zagotować i zestawić z ognia. Odlać 2 szkl kompotu w którym gotował się rabarbar i rozmieszać w nim żelatynę i galaretki. Dodać resztę kompotu z rabarbarem i wymieszać odstawić do zastygnięcia.
    Spodnią część ciasta nasączyć lekko ponczem.
    Śnieżkę przygotować wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodać rozmieszaną w małej ilości wody żelatynę.
    Na spodnią część ciasta wyłożyć prawie połowę masy śmietanowej i mocno tężejącą masę galaretkową. Przykryć resztą masy śmietanowej (można trochę zostawić na wierzch ciasta).
    Położyć drugi blat ciasta i lekko nasączyć.

    Dowolnie udekorować i schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy