Torcik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy do formy o śr. 24cm. Pieczemy ok.30-35 minut w 170°C. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.
2.Krem: śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy.
3.Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń i smarujemy połową kremu, układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki i przykrywamy biszkoptem. Nasączamy go syropem i smarujemy górę i boki masą. Boki obsypujemy startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Górę torciku dekorujemy brzoskwiniami, winogronem i malinami. Schładzamy kilka godzin.
Komentarze