TORCIK Z OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i pyszny torcik z owocami i masą śmietanową z mascarpone.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - 2 pełne łyżki sypkiego kakao
    - 0,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    KREM:
    - ½ litra śmietany 36%
    - 2 śmietan-fixy
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 250g serka mascarpone
    ORAZ:
    - 50g mlecznej czekolady
    - puszka brzoskwiń
    - 0,5szkl syropu z brzoskwiń
    - kilka czerwonych winogron
    - kilka malin.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Wina

Torcik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy do formy o śr. 24cm. Pieczemy ok.30-35 minut w 170°C. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.
  • 2. Krem: śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami i cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy.
  • 3. Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń i smarujemy połową kremu, układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki i przykrywamy biszkoptem. Nasączamy go syropem i smarujemy górę i boki masą. Boki obsypujemy startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Górę torciku dekorujemy brzoskwiniami, winogronem i malinami. Schładzamy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować