Torcik z nutą pomarańczy i liczi

0 (0 ocen)

Czasami przychodzą takie chwile, że potrzebujemy osłodzić sobie życie.Najlepszym sposobem jest przygotowanie smakołyku ja proponuję Wam Torcik z nutą pomarańczy i liczi.

Składniki:

  • Ciasto :

    4 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    160g margaryny
    12 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    16 łyżek ciepłej wody
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie :

    5 łyżek kulek liczi w zalewie
    400g pasty pomarańczowej
    1 l śmietany 30%
    3-4 łyżki cukru pudru
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Pasty Kulki

Torcik z nutą pomarańczy i liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :

    Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
    W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
    Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
    Dalej ubijamy.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
    Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
    Przygotowaną masę wylewamy na blachę (moja miała wymiar 25x36cm).
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
    przez około 40-50 minut.
    Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
    (gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
    (tak by powstały nam 4 placki).
  • 2. Nadzienie :

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
    Z ubitej śmietany odkładamy 1/3 całości, a do reszty dodajemy kulki liczi.
    Delikatnie mieszamy.
  • 3. Na dno blachy wykładamy 1 placek ciasta który smarujemy bitą śmietaną.
    Wykładamy kolejny placek na nim pastę pomarańczową.
    Pastę przykrywamy kolejnym plackiem, a na nim wykładamy bitą śmietanę z liczi.
    Na sam wierzch kładziemy ostatni placek.
    Smarujemy go odłożoną bitą śmietaną.
    Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Chłodzimy w lodówce najlepiej jest zostawić torcik na całą noc.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Liczi Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować