Czasami przychodzą takie chwile, że potrzebujemy osłodzić sobie życie.Najlepszym sposobem jest przygotowanie smakołyku ja proponuję Wam Torcik z nutą pomarańczy i liczi.
Torcik z nutą pomarańczy i liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywną ze szczyptą soli pianę z białek.
W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
Dalej ubijamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
Przygotowaną masę wylewamy na blachę (moja miała wymiar 25x36cm).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez około 40-50 minut.
Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
(gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
(tak by powstały nam 4 placki).
2.Nadzienie :
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Z ubitej śmietany odkładamy 1/3 całości, a do reszty dodajemy kulki liczi.
Delikatnie mieszamy.
3.Na dno blachy wykładamy 1 placek ciasta który smarujemy bitą śmietaną.
Wykładamy kolejny placek na nim pastę pomarańczową.
Pastę przykrywamy kolejnym plackiem, a na nim wykładamy bitą śmietanę z liczi.
Na sam wierzch kładziemy ostatni placek.
Smarujemy go odłożoną bitą śmietaną.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce najlepiej jest zostawić torcik na całą noc.
Smacznego
Komentarze