Torcik z musem marchewkowym i malinami

0 (0 ocen)

Na specjalne okazje. Połączenie marchewki, maliny i białej czekolady...mmm, niebo w gębie.

Składniki:

  • kruche:
    3 szklanki mąki
    2 żółtka
    kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukru pudru
    masa marchewkowa :
    kg młodych marchewek
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    galaretka cytrynowa
    dodatkowo:
    2 szklanki malin
    galaretka owoce leśne
    300 ml śmietanki 30%
    łyżeczka żelatyny
    2 łyżeczki skórki z pomarańczy
    biała czekolada

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik z musem marchewkowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy proszek, żółtka, cukry. margarynę roztapiamy wlewamy, zagniatamy ciasto.
    Wylepiamy spód natłuszczonej tortownicy , pieczemy 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Marchewki cienko obieramy, gotujemy do miękkości z cukrami. studzimy, blendujemy na gładką masę. Rozpuszczamy galaretkę w połowie szklanki wrzątku, mieszamy. odstawiamy do lekkiego stężenia. wylewamy na ciasto.
  • 3. Maliny myjemy, blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wylewamy na masę marchewkową. odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 4. Śmietanę ubijamy z cukrem i skórką. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wrzątku, łączymy. Wylewamy na ciasto, gdy stężeje, ozdabiamy tartą czekoladą.

Porady

W czasie chłodzenia przykrywamy folią aluminiową żeby nie przeszło smakiem innych rzeczy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować