Torcik z młodą kapustą, mięsem mielonym i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie troszkę pracochłonne, ale za to bardzo dobre.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -1,5 szklanki pszennej mąki

    -2 pełne łyżki śmietany 18%

    -100 g margaryny

    -1 łyżeczka cukru

    -1 łyżeczka soli




    Obłożenie:




    mała główka młodej kapusty

    1 cebula


    0,5 kg mięsa mielonego

    300 g pieczarek

    1 łyżka majeranku

    1 łyżka tymianku

    pęczek koperku

    50 g masła

    5 jajek

    0,5 szklanki śmietany 18%

    100 g topionego serka

    kilka plastrów wędzonego boczku

    3 ząbki czosnku


    sól i pieprz do smaku

    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Torcik z młodą kapustą, mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ehs6a0 1. Ciasto:

    Mąkę przesiać,dodać śmietanę ,margarynę,sól oraz cukier,posiekać nożem .Wyrobić gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce.Następnie wylepić nim dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem.Podpiec w nagrzanym piekarniku.
  • 2. Kapustę poszatkować.Włożyć do garnka ,dodać masło,podlać odrobiną wody.Dusić na małym ogniu.Pod koniec duszenia dodać drobno posiekany koperek,majeranek i tymianek.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Mięso połączyć z dwoma jajkami,drobno posiekaną cebulą,rozdrobnionym czosnkiem.Przyprawić do smaku.Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • 4. Pieczarki oczyścić.Pokroić w plastry,Podsmażyć.
  • image-0vqymjc 5. Na podpieczony spód wyłożyć odsączoną kapustę
  • image-1odtjdv 6. Na kapustę odsączone z nadmiaru tłuszczu mięso
  • image-17q6tht 7. Następnie rozłożyć pieczarki
  • image-1c26xlc 8. Zalać zmiksowanymi i przyprawionymi jajkami połączonymi z topionym serkiem i śmietaną.Na wierzch rozłożyć boczek.
  • 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 st.C przez około 40minut.

Porady

Gdy tortownicę mamy nieszczelną to po upieczeniu spodu owijamy ją dokładnie z zewnętrznej strony w miejscu łączenia aluminiową folią,zapobiegnie nam ona wypłynięciu masy jajecznej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Młoda kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować