Torcik z masą śmietankową i jogurtem.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort zrobiłam bez okazji dla dosłodzenia rodzinki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5 jajek
    8 łyżek maki pszennej
    7 łyżek cukru
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa śmietankowa:

    2 x 330 g śmietany 30 %
    500 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki miodu prawdziwego
    50 g żelatyny
    1/2 szklanki cukru pudru

    Poncz:
    herbata zaparzona w 250 ml wody plus 2 łyżki cukru

    Masa maślana

    250 g miękkiej margaryny
    200 g cukru
    Dodatkowo :
    marmolada owocowa lub dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z masą śmietankową i jogurtem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na biszkopt musimy pomnożyć razy 2 .Potrzebujemy 2 blaty biszkoptowe. A więc Ubijamy białka na sztywno,dosypujemy cukier ciągle miksując. Następnie dosypujemy po jednej łyżce mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy a następnie przelewamy do blaszki o wymiarach 37 x37 cm. Po upieczeniu jednego biszkopta szykujemy składniki na drugiego i wykonujemy te same czynności. Masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody.Odstawiamy do stężenia.Następnie na małym ogniu podgrzewamy żelatynę by się rozpuściła. Dodajemy ją do ubitej śmietany 30 % a następnie dolewamy także wymieszamy jogurt z miodem i cukrem pudrem.Miksujemy na jednolita masę. Biszkopty przekrawamy na pół i powstają nam 4 blaty o wymiarach ,długości 17,5 cm . Jeden blat skrapiamy ponczem,smarujemy marmoladą ,wykładamy cześć masy.Przykrywamy drugim blatem także nasączonym a następnie masę i znów blat ciasta ,smarujemy go marmoladą i wykładamy masę.Tak do wykorzystania wszystkich blatów i masy. Z margaryny i cukru pudru robimy masę na pokrycie tortu. Smarujemy nią cały tort .Ozdabiamy wg upodobań . Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować