Torcik z masą daktylową a'la snickers

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, rozpływające się w ustach i uzależniające ciasto ze zdrowym kremem daktylowym z orzeszkami ziemnymi. Szybkie i proste w wykonaniu, zawsze wychodzi i jest idealne na każdą okazję.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 20 cm:

    Herbatniki kakaowe ok 200g
    Masło 50 g
    Łyżka migdałów w płatkach
    6 szt daktyli
    3 łyżki masła orzechowego (np. solony karmel)
    Szczypta soli himalajskiej
    Niecała puszka orzeszków ziemnych niesolonych
    Mleko 70 ml
    Mascarpone 250g
    100ml śmietanki 30%
    2 łyżki ksylitolu
    Prażone płatki migdałów
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik z masą daktylową a'la snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w rondelku, herbatniki blendujemy z migdałami. Łączymy, wykładamy masą tortownicę i wstawiamy na chwilę do lodówki. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pestki, dodajemy masło orzechowe, mleko i blendujemy na gładką masę. Łączymy z delikatnie posiekanymi orzeszkami. Wykładamy masę na spód i z powrotem wkładamy do lodówki.
    Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem, wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach wyciągamy z formy, dekorujemy prażonymi migdałami i dowolnymi owocami.

Porady

Do masy z daktylami możemy użyć dowolnego masła orzechowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Mascarpone Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować