Torcik z masą czekoladowo-wiśniową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ozdoby na tort zrobiłam z masy cukrowej z dodatkiem barwników.

Składniki:

  • Biszkopt: 8 łyżek cukru
    ● 8 łyżek mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 8 jajek
    ● 2 łyżeczki octu
    ● 3 łyżeczki kakao
    Masa: 2 kostki masła
    ● 4 żółtka
    ● 2 jajka
    ● 2 gorzkie czekolady
    ● galaretka wiśniowa
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
    ● ok. 1/2 kg wiśni z kompotu
    ● mały słoik dżemu wiśniowego
    Oraz: masa cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Torcik z masą czekoladowo-wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka roztrzepane z octem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy. Ciasto pieczemy w wyłożonej pergaminem tortownicy (śr. 27 cm) ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Masa: żółtka i jajka ubijamy na parze. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Czekolady roztapiamy z odrobiną wody. Z wiśni usuwamy pestki, miksujemy. Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo masę jajeczną, czekoladę, tężejącą galaretkę, wiśnie i dżem. Przekładamy placki. Dekorujemy masą cukrową.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Zamiast dekoracji z masy cukrowej wierzch ciasta można posmarować ciemną lub białą polewą czekoladową. ● Słodycz masy przełamiemy kilkoma kroplami soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować