Torcik z krówką, kremem ajerkoniakowym, polewą z białej czekolady i kawową nutą (BEZGLUTENOWY)

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Obłędny torcik, który zachwyci swoim smakiem każdego wielbiciela słodkości. Jest tak pyszny, że nie sposób nie poprosić o dokładkę, choć to bomba kaloryczna. Ale raz na jakiś czas, przecież warto zgrzeszyć :) Torcik ma jeszcze jedną zaletę- nie zawiera glutenu- choć na pewno nikt się nie zorientuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
    -100 g mąki ryżowej
    -40 g mąki ziemniaczanej
    -30 g mąki kukurydzianej
    -7 łyżeczek cukru
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniu
    -2 łyżki cukru ze skórką cytrynową

    Nasączenie:
    -1/2 filiżanki zaparzonej, mocnej kawy

    Krówka:
    -1 puszka (500 g) mleka zagęszczonego słodzonego

    Krem budyniowo-ajerkoniakowy:
    -3 opakowania budyniu waniliowego w proszku
    -700 ml mleka
    -3 kieliszki ajerkoniaku
    -5 łyżeczek cukru

    Polewa:
    -100 g białej czekolady
    -100 g śmietanki 36%

    Dodatkowo:
    -gorzkie kakao do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Torcik z krówką, kremem ajerkoniakowym, polewą z białej czekolady i kawową nutą (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąki przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem cytrynowym.
  • 2 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, cały czas miksując dodajemy po jednej łyżeczce cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo, ciągle miksując wsypujemy mieszankę mączną. Masę biszkoptową przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Studzimy.
  • 3 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
  • 4 4. Mleko skondensowane gotujemy zalane wodą w garnku przez trzy godziny, następnie studzimy. Dolny blat biszkoptu wkładamy do tortownicy, nasączamy kawą. Smarujemy krówką.
  • 5 5. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu i również nasączamy.
  • 6 6. Smarujemy przygotowanym wcześniej, wystudzonym kremem budyniowym: 500 ml zagotowujemy z cukrem i ajerkoniakiem. W pozostałym mieszamy dokładnie proszek budyniowy. Wlewamy do gotującego się mleka i lekko podgrzewając, ciągle mieszamy aż zgęstnieje.
  • 7 7. Przykrywamy górną warstwą biszkoptu i dociskamy. Śmietankę podgrzewamy w garnku na bardzo wolnym ogniu razem z połamaną w kostkę czekoladą, aż całkiem się rozpuści. Polewą polewamy wierzch tortu. Posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Smacznego!

Porady

-Jeżeli chcemy skrócić czas przygotowania torcika można użyć gotowej masy krówkowej, jednak najlepiej smakuje taka długo gotowana z mleka skondensowanego. -Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze wystygnie i będzie się ładnie kroił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować