Torcik z korzennymi ciasteczkami

  • wyświetlono: 557 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Torcik biszkoptowy z kremem śmietankowym z mascarpone i z ciasteczkami korzennymi. Ja przygotowałam go z okazji urodzin syna, ale może być pysznym uwieńczeniem każdej uroczystości. Na pewno doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.

portret
  • 16 porcje
  • 200min

Składniki

biszkopt kakaowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
600 ml śmietanki 30%
375 g sera mascarpone (1,5 opakowania)
7 łyżek cukru pudru
2 op. śmietanfixu
dodatkowo:
170 g ciasteczek korzennych
do nasączenia:
1 szklanka herbaty
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik z korzennymi ciasteczkami

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając dodajemy kolejno żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
  • 2. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 30 minut (grzanie góra-dół). Upieczony biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i przekrawamy na 2 blaty.
  • 3. Przygotowujemy krem:
    Do miski wkładamy ser i śmietankę. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem, jeszcze chwilę ubijamy. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, resztę dzielimy na dwie równe części.
    30 g ciasteczek korzennych mielimy w blenderze na proszek. Pozostałe ciasteczka łamiemy na nieduże kawałki.
  • 4. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, zapinamy wokół obręcz. Ciasto nasączamy połową herbaty z cukrem. Wykładamy połowę jednej części kremu, układamy połowę połamanych ciasteczek i przykrywamy drugą połową kremu. Układamy drugi blat ciasta i nasączamy go resztą herbaty. Zdejmujemy obręcz i drugą część kremu wykładamy na wierzch i boki tortu.
  • 5. Wierzch torciku oprószamy przez sitko sproszkowanymi ciasteczkami i dekorujemy pozostawionym kremem. Do boków przyklejamy pozostałe kawałki ciasteczek. Odstawiamy tort do lodówki na kilkanaście godzin, aby ciasteczka zmiękły pod wpływem wilgoci.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Podczas przekładania i zdobienia tortu warto pod brzegi ciasta podłożyć kilka pasków papieru do pieczenia. Po zakończeniu pracy usuniemy papier i patera pozostanie czysta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torturodzinyWigiliaświętatorcikboże narodzenieimprezamascarponebiszkopt kakaowyśmietanka 30ciasteczka korzennekrem z mascarponeTorcik świątecznykrem śmietankowo-serowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z korzenną dynią

Dodane przez: aga3103

Ciasto z korzenną dynią

Uwielbiam szarlotkę, ale tym razem...

Ciasto korzenne z dynią

Dodane przez: joanna30

Ciasto korzenne z dynią

Pyszne, pachnące piernikiem, wilgotne,...

Sernik Oreo

Dodane przez: kdamas

Sernik z ciasteczkami Oreo-prosty przepis

Pyszny, delikatny, rozpływający...

Sernik czekoladowy z ciasteczkami

Dodane przez: monika016

Sernik czekoladowy z ciasteczkami

To nie jest lekkie i delikatne...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Babka śmietankowo korzenna z jabłkami

Tak przygotowana babka, jest doskonałym...

Korzenne ciasto z jabłkami

Dodane przez: Od A do Z ugotujesz

Korzenne ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami to ciasto doprawione...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE