Torcik z kolorowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Całę jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 krążki.
2.Krem. Masło utrzeć na puch. Dalej ucierając dodawać masę kajmakową.
Kremem przełożyć płaty biszkoptu. Posmarować nim boki i górę ciasta.
3.Do boków ciasta przykleić kupne biszkopciki. Całość związać wstążką.
Na górę torciku ułożyć kolorowe draże.
Wstawić do lodówki, żeby krem lekko stężał, a dekoracje dobrze się przykleiły.
Komentarze