Torcik z kolorowymi kulkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolorowy torcik urodzinowy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na biszkopt:
    - 6 jajk
    - 1 i 1/2 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki tortowej
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    - 1 i 1/2 kostki masła
    - 1 puszka masy kajmakowej czekoladowej

    dodatkowo:
    - 3 opakowania kolorowych draży typu m&m's
    - 2 pudełka podłużnych biszkopcików w czekoladzie
    - dowolna wstążka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z kolorowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Całę jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 krążki.
  • 2. Krem. Masło utrzeć na puch. Dalej ucierając dodawać masę kajmakową.
    Kremem przełożyć płaty biszkoptu. Posmarować nim boki i górę ciasta.
  • 3. Do boków ciasta przykleić kupne biszkopciki. Całość związać wstążką.
    Na górę torciku ułożyć kolorowe draże.
    Wstawić do lodówki, żeby krem lekko stężał, a dekoracje dobrze się przykleiły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować