Torcik z jesiennym akcentem

  • wyświetlono: 301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Torcik kakaowy przełożony kremem mascarpone i wykończony polewą z gorzkiej czekolady. Jesiennym akcentem są ciasteczka - grzybki wykorzystane do dekoracji.

portret
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
5 jajek
5 łyżek* ksylitolu
3 łyżki* mąki tortowej orkiszowej
1 łyżka* mąki ziemniaczanej
1 łyżka* kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
* łyżki średnio czubate
krem:
250 g sera mascarpone
200 g śmietanki 30%
2-3 płaskie łyżki ksylitolu
do nasączenia:
250 ml letniej wody
1 płaska łyżka ksylitolu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
polewa:
60 g czekolady gorzkiej
60 g śmietanki 30%
do dekoracji:
ok. 24 ciasteczka w kształcie grzybków
drobne perełki cukrowe biało-złote

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik z jesiennym akcentem

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając stopniowo dodajemy ksylitol, a następnie kolejno po jednym żółtku. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Dodajemy do piany po 2-3 łyżki, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wykładamy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 30-35 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Przygotowujemy krem:
    Ser mascarpone i śmietankę mieszamy i ubijamy na gęsty krem, dodajemy ksylitol i nadal ubijamy. 2-3 łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
    Przygotowujemy poncz:
    W wodzie rozpuszczamy ksylitol i mieszamy z ekstraktem waniliowym.
  • 3. Obręcz tortownicy ustawiamy na paterze, wewnątrz umieszczamy pierwszy krążek ciasta, nasączamy 1/3 ponczu i wykładamy równą warstwą połowę kremu. Układamy drugi krążek ciasta, nasączamy kolejną porcją ponczu i rozsmarowujemy resztę kremu. Wykładamy ostatni krążek ciasta i nasączamy resztą ponczu. Wstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
  • 4. Przygotowujemy polewę:
    Śmietankę podgrzewamy, dodajemy połamaną na nieduże kawałki czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, wykładamy na wierzch ciasta, rozprowadzamy równą warstwą. Posypujemy perełkami cukrowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz, dekorujemy torcik rozetkami z pozostawionego kremu i grzybkami lub według własnego pomysłu.

Porady

1. Przed składaniem tortu wnętrze obręczy warto wyłożyć paskami papieru do pieczenia o szerokości nieco większej od szerokości obręczy (obręcz lekko posmarować masłem, aby papier się trzymał). Przed dekorowaniem zdjąć najpierw obręcz, a następnie ostrożnie usunąć papier.
2. Ciasto można przekroić na dwa blaty (jest to łatwiejsze), wówczas na pierwszy nasączony blat należy wyłożyć cały krem przeznaczony do przełożenia i przykryć drugim blatem.
3. Upieczone ciasto przekładać tak, aby wierzch ciasta znalazł się na spodzie tortu, a spód ciasta był wierzchem tortu - jest gładki i łatwiej rozprowadzić polewę.
4. Torcik można udekorować dowolnie, "całorocznie", lub użyć do dekoracji "akcentów" związanych z innymi porami roku ;)
5. Mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną, a ksylitol - cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gorzka czekoladaurodzinyser mascarponeimprezamąka orkiszowabiszkopt kakaowyimieninyśmietanka 30krem mascarponepolewa z gorzkiej czekoladyksylitoltort kakaowy z kremem mascarponeciemny biszkopt orkiszowyjesienna dekoracja tortu

Komentarze

Podobne przepisy

Jesienne ciasto z marchewką i jabłkiem

Dodane przez: cynamonoweszczescie

Jesienne ciasto marchewkowe z jabłkami i...

To ciasto łączy w sobie wiele ciekawych...

pniak

Dodane przez: Kasja1986

Jesienne ciasto - pniak z opieńkami

Proste i dosyć szybkie ciasto,...

Jesienne ciasto z dynią i jabłkami

Dodane przez: kuchenny świat

Jesienne ciasto z dynią i jabłkami

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem...

jesienne mięsne ciasto

Dodane przez: EwaW2910

Jesienne ciasto z mięsem

Podobno jak byłam mała, odpowiedź...

Torcik z kremem śmitankowym

Dodane przez: Jola1977-1977

Torcik z kremem śmietankowym

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik...

Czekoladowy torcik z malinową pianką

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowy torcik z malinową pianką

Wilgotne i intensywnie czekoladowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE