Torcik z galaretek i bitej śmietany

4.5 (180 ocen)

  • 4 godz.

...

  • 4 godz.

Składniki:


  • 1 galaretka miętowo-jabłkowa
    1 galaretka pomarańczowa
    1 cytrynowa galaretka
    1 cukier wanilinowy
    1 duży kubek śmietany 30%
    Kilka kulek winogrona
    Grenadyna
    Kilka paczek małych herbatników
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z galaretek i bitej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyścielamy folią spożywczą. Rozrabiamy galaretkę miętowo jabłkową. Wlewamy do formy ,wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje rozrabiamy pomarańczową i wylewamy na stężałą. Odkładamy do lodówki. Winogrona przekrajamy na pół i wykładamy na galaretkę. 2 łyżeczki żelatyny rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,schładzamy. Pół kubka śmietany ubijamy z cukrem pudrem dodajemy 50 ml grenadyny (można dać inny syrop do zabarwienia np malinowy) ,pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Wlewamy do formy i odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie rozrabiamy cytrynową i odkładamy do stężenia. Następnie kroimy ją na kawałki układając w formie. Ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem wanilinowym. Rozrabiamy 2 łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie ,schładzamy. Wlewamy do bitej śmietany i dokładnie mieszamy. Wlewamy do formy ,na wierzch delikatnie układamy herbatniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować