Czekoladowy tort z figą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Efektowny tort z białą czekoladą w środku a mleczną na zewnątrz. Uroku dodaje mu figa położona na środku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm )
    3x 3 jajka
    3x 3/4 szkl mąki
    3x 1/2 szkl cukru
    3x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    660 ml śmietany 30%
    3 białe czekolady

    Nasączenie
    2 cytryny
    2,5 szkl wody
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo
    dżem z czarnej pożeczki
    1 mleczna czekolada
    3 łyżki mleka
    figa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Czekoladowy tort z figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem.
  • 2. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Podobnie przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
  • 3. Śmietanę gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy masa przestygnie garnek wstawiamy go lodówki na noc. Ubijamy przed przełożeniem tortu.
  • 4. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Po 10 minutach przecedzamy i studzimy.
  • 5. Biszkopty nasączamy, smarujemy cienko dżemem i kremem z białą czekoladą. Górny tylko nasączamy.
  • 6. Boki toru dekorujemy nabierając odrobinę kremu na nóż bądź wypukłą część małej łyżeczki. Rozprowadzamy go od dołu do góry delikatnie dociskając. Resztą kremu dekorujemy spód.
  • 7. Czekoladę rozpuszczamy w mleku i wylewamy na wierzch tortu tak, aby ściekała. Na środku układamy pokrojoną figę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Śmietana Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować