Torcik z cytrynowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Biszkopt świetnie komponuje się z delikatną masą budyniową, warstwą owocową i cytrynowym lukrem.

Składniki:

  • ● 12,5 dag cukru + 1 łyżka do karmelizowania pomarańczy
    ● 7,5 dag mąki tortowej
    ● 5 dag mąki ziemniaczanej
    ● 4 jajka
    ● op. cukru waniliowego
    ● op. tradycyjnego kremu budyniowego
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● słoik dżemu z czerwonej porzeczki
    ● op. biszkoptów
    ● drobny cukier do posypania
    ● 3-4 plastry pomarańczy
    ● ok. 20 dag startej gorzkiej czekolady
    Lukier cytrynowy:
    ● sok z cytryny
    ● 1 szkl. cukru pudru

Torcik z cytrynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrami i stopniowo dodajemy przesiane mąki. Ciasto delikatnie mieszamy z białkami, a następnie przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (śr. 25 cm). Pieczemy ok. 20 minut w 180 °C. Studzimy, wyjmujemy i kroimy na 2 placki.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszamy z dżemem. Odstawiamy do lodówki. Krem budyniowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • 3. Pierwszy placek smarujemy 1/2 kremu budyniowego, następnie lekko stężałym dżemem i ponownie kremem. Nakładamy drugi placek i chłodzimy, aby masy stężały.
  • 4. Składniki na lukier dokładnie ucieramy. Plastry pomarańczy karmelizujemy, dusząc je w odrobinie wody z rozpuszczonym cukrem.
  • 5. Wierzch i boki tortu smarujemy lukrem. Boki obkładamy biszkoptami, które smarujemy lukrem i obsypujemy drobnym cukrem. Tort dekorujemy karmelizowanymi plastrami pomarańczy oraz wiórkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy