Torcik z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Plastry cukinii obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony po 2 minuty.
2.Do ugotowanego,przestudzonego ryżu dodać mięso mielone,jajko,oregano,ostrą paprykę,sól i pieprz do smaku ,wszystko dokładnie wymieszać.
Masę mięsną podzielić na cztery części do pierwszej dodać drobno posiekany szpinak,do drugiej przecier pomidorowy,do trzeciej kurkumę,do czwartej startą na grubych oczkach tarki i podsmażoną na oleju marchewkę,wymieszać.
3.Ułożenie warstw torciku:plaster cukinii-masa mięsna ze szpinakiem-plaster cukinii-masa mięsna z przecierem-plaster cukinii-masa mięsna z kurkumą-plaster cukinii-masa mięsna z marchewką na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych oraz mini kulki mozzarella.
4.Tak przygotowany torcik przełożyć do naczynia żaroodpornego(bez przykrycia)wlać odrobinę oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Komentarze