Torcik z bitą śmietaną i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowy torcik, który można w łatwy sposób przygotować dla bliskich, nawet bez okazji.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 opakowania budyniu czekoladowego
    ½ szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    1 litr kremówki 36%
    4 czubate łyżeczki żelatyny
    pół literatki wrzątku
    3-4 łyżki cukru pudru
    (w zależności od upodobań)

    Dodatkowo:
    Dżem porzeczkowy
    Owoce
    kakao (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik z bitą śmietaną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać do tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć 2 części.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do prawie ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach.

    Warstwy:
    1. dżem porzeczkowy, kremówka
    2. kremówka, maliny

    Przed podaniem można oprószyć ciemnym kakao.

Porady

Forma: tortownica

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować