torcik z białym winem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort zdecydowanie dla dorosłych, świetny na letnie imprezy w ogrodzie

  • 60 min

Składniki:

  • na spód:
    opakowanie biszkoptów
    2 łyżki rumu
    1/3 szklanki wina białego połsłodkiego
    1 kopiasta łyżeczka cukru pudru

    na piankę:
    700 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    4-5 łyżeczek żelatyny
    200 g jasnych winogron
    200 g ciemnych winogron

    na galaretkę:
    1/2 szklanki wina białego półsłodkiego
    1/2 szklanki wrzątku
    2 łyżeczki żelatyny
    łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru
    150 g mieszanych winogron

Torcik z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rum, wino i cukier puder wymieszać. Biszkopty nasączać tak przygotowanym ponczem i układać na dnie tortownicy o średnicy 21 cm.
  • 2. Żelatynę zalać 1/4 szlanki wrzątku, rozmieszać do dokładnego rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopty i ułożyć winogrona. Odstawić do stężęnia.
  • 3. Cukier rozpuścić we wrzątku. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać wino. Na zastygłej piance ułożyć winogrona i wylać tężejącą winną galaretkę. Odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy